Däckinfo

Bra att veta om däck & fälg

Lufttryck

Visste du att för lite luft i dina däck innebär att bilen blir tungstyrd, drar mer bränsle och däcken slits snabbare. I bilens instruktionsbok står hur mycket luft du ska ha i däcken. Fyll gärna på lite extra om bilen är tungt lastad.

Kontrollera lufttrycket med jämna mellanrum!

* Glöm inte att efterdra hjulmuttrarna 10 mil efter hjulbyte!

Mönsterdjup

Ett nytt däck har ett mönsterdjup på 8-9 mm. Enligt svensk lag ska mönsterdjupet vara minst 1,6 mm vid sommarväglag och minst 3 mm på vinterväglag, dvs då vägbanan är täckt av is eller snö. För bättre väggrepp på sommaren t ex vid regn så rekommenderar vi minst 3 mm, för att undvika t ex vattenplaning.

Vi däckbyte mäter vi alltid mönsterdjupet på dina däck och meddelar dig om det är dags att byta däck – för bättre väggrepp och din säkerhet!

Sommardäck – Vinterdäck

1 december – 31 mars är det lag på vinterdäck vid vinterväglag i Sverige
1 oktober – 15 april är dubbdäck tillåtna i Sverige.

Undvik vinterdäck på sommaren. Eftersom gummit i friktionsdäck är mjukare så ökar slitaget, det ger en sämre väghållning och ökad bromssträcka.

Byta fälgar?

Funderar du på att byta fälgar på din bil ska du veta att det kan påverka bilens köregenskaper. Vi rekommenderar dig att se över om fjädring och stötdämpning behöver justeras. Hjulen bör också balanseras efter ett fälgbyte för att undvika onödigt slitage på däcken.

Vill du veta mer? Kontakta oss på Ysta Bilcenter!

Däckinfo

Däckinfo